Likom ERP
Likom ERP Yetkili Satış ve Destek
- İhtiyaç Analizi
- Kullanıcı Eğitimleri
- Test Verilerinin Girilmesi
- Sonuçların Test Edilmesi
- Canlı Kullanıma Geçilmesi
Kurulan uyarlama ekibi işletmeyi daha yakından tanıyabilmek ve geleceğe dair ihtiyaçlarını belirleyebilmek için işletme süreçlerini analiz eder. Analizler sonucunda işletmenin iş ve veri akış diyagramlarını belirler. İşletmenin iş ve veri akış diyagramları ile kullanılacak ERP yazılım süreçlerinin karşılaştırılması yapılır. Bu iki sürecin örtüşmeyen noktaları tekrar analiz edilerek karara bağlanır. Örneğin işletmenin bir süreci yazılıma uygun değilse, yapılan karşılaştırma sonucunda eğer işletmenin süreci daha doğru bulunursa yazılım süreci işletme sürecine uygun hale getirilir. Tersi bir durumda ise işletme süreçleri yazılım süreçlerine uygun hale getirilir. İşletmelerin ERP sistemlerini uyarlama sürecinde analiz çalışması sonrasında mutlaka hem işletme bazında hem de modül bazında anahtar performans göstergeleri belirlemeleri gerekmektedir. Anahtar performans göstergeleri, işletmelerin vizyon, misyon ve kuruluş amaçları doğrultusunda belirlenen, bir şirketin veya ekibin stratejik hedeflerine karşı nasıl performans gösterdiğini ortaya çıkarmak, başarıyı tanımlamak ve kuruluş hedeflerindeki ilerlemeyi izlemek için kullanılan en önemli araçlardan ve en büyük yardımcılardandır.
Bu aşamada çalışanların beceri, ilgi ve görevlerine göre hangi modülü kimin kullanacağı belirlenip gerekli eğitimler verilir. Kullanıcılar arasında anahtar kullanıcı diye tanımladığımız kullanıcılar belirlenir. Anahtar kullanıcılar aldıkları eğitimler ile personel değişimi sonucunda gelen yeni personellere eğitim verecek yetenek ve bilgiye sahip olmalıdırlar. Verilen eğitimlerin her kullanıcının anlayabileceği düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Eğitimler verilirken mutlaka gerekli dokümanlarda kullanıcılara verilmelidir.
Kullanıcı eğitimleri tamamlanırken proje ekibi de test verilerini belirler. Test verilerinin sisteme girişleri için işletme süreçlerine uygun senaryolar hazırlar. Belirlenen test verileri eğitimi tamamlayan kullanıcılar tarafından senaryolarına uygun sisteme girilir.
Belirlenen senaryolara uygun girilen veriler sonrası sistem kontrol edilir. Hatalar varsa, analiz edilir. Analiz sonucunda hata nedenleri tespit edilip çözüm yolları belirlenir. Belirlenen çözüm yollarına uygun veri girişleri tekrarlanır. Sistem hatasız olana kadar bu döngü devam eder. Sistemde üç temel hata ile karşılaşılabilir; kullanıcı hatası, yazılımdan kaynaklanan hatalar ve analizden kaynaklanan hatalar. Hatasız ortam sağlandıktan sonra canlı kullanıma geçilir.
İşletmeler canlı kullanıma geçiş aşamasında iki yöntem izlerler. Birinci yöntem işletme eski sistemi tamamen kapatıp yeni sistem ile yola devam eder. İkinci yöntemde ise proje ekibinin belirleyeceği süre boyunca eski ve yeni sistem beraber kullanılır. Canlı kullanım esnasında yazılım firması yine proje ekibi tarafından belirlenen süre boyunca kullanıcılara refakat eder. Refakat süresi dolduktan sonra yazılım firması normal bakım sürecini başlatır. Refakat süresi işletme ve yazılım boyutuna bağlı olarak 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.